Despre incidentul din 18 mai 2018

Salutare,

In calitate de owner a produsului Camerolla, am facut o teribila greseala de business ieri, 18 mai 2018, pe care doresc sa o detaliez pe cat posibil.

In contractul pe care l-am semnat cu fiecare din clienti stipulam foarte clar ca asiguram protectia datelor care se salveaza pt fiecare client in parte. Aceasta promisiune a fost insa incalcata ieri, cu buna stiinta, de catre mine, Sebi, ownerul Camerolla.

De aproximativ 1-2 luni de zile ma tot gandeam oare ce-ar fi daca ar exista o clasificare “pe date” a puterii studiourilor din Romania, la fel cum exista clasificari si topuri ale modelelor, fie in studiouri, fie pe site-urile unde lucreaza fiecare in parte. Asta din punct de vedere statistic.

Ieri, dintr-un exces de imaginatie (si de inconstienta cred) am creat o mica unealta (care insa nu mai exista) care avea sa calculeze (bazat pe o formula proprie, dar mai grav, eronata) un soi de medie a incasarilor pe cap de model pt fiecare client in parte. Si bazat pe acea formula, sa ordoneze descrescator clientii, pentru a da nastere unui soi de clasament al studiourilor.

In imaginatia mea gandeam ca este o informatie ca oricare alta care circula pe internet, insa orbit de pasiunea ce o am pentru produs, parca am avut un gol in gandire, un blank… ca am ignorat orbeste faptul ca periclitez si daunez din toate punctele de vedere persoanelor (si businessurilor) care ar fi aparut in acel clasament, indiferent de situatie/scuze sau justificarile mele pt acea actiune.

Astfel, in jurul orei 1:30 terminasem acea unealta, ma jucam cu afisarea informatiei respective in pagina de wordpress a site-ului nostru, iar intre timp comunicam lui Alexiss (awnews, awsummit) gen uite ce date frumoase (ba chiar trimisesem si un mail lui SadEyes despre aceeasi chestie). Alexiss m-a atentionat ca nu e ok, ca sunt datele oamenilor. Insa orbit fiind in continuare, am argumentat ca datele pot fi chiar si fictive, dar ca e interesant ca si studiu de piata, marketing, etc. Astfel in idiotenia mea l-am convins pe Alexis sa dea un press release in awnews, cum ca uite ce business frumos se face in Romania, etc.

La ora 15:30 am discutat telefonic cu o clienta care mi-a explicat in doar 5 minute ce mare greseala am facut si cat de grava este aceasta greseala. Eram in drum spre casa la acel moment. Ajuns acasa, la ora 16:10 erau sterse informatiile de pe site-ul camerolla, iar la 16:20 erau sterse si de pe awnews.

Dar, raul l-am facut deja. Aceasta actiune stupida pe care am facut-o nu se compara deloc cu o eroare in soft, care as fi putut sa o repar rezolvand eroarea. A fost ceva ce regret acum, trezit la realitate! Ca sa nu mentionez ca datele publicate acolo erau si eronate din cauza unei greseli in formula matematica aplicata.

Eu personal, atat ca persoana cat si ca business, sunt constient de gravitatea si implicarile actiunii pe care am facut-o ieri. M-am considerat tot timpul a fi un om foarte echidistant si cerebral, dar am gafat-o, punand in pericol viata si afacerea multora dintre voi prin acea actiune.

Un amic ma intreba ieri daca am fost hackuit. As fi fost un mare smecher (ca si miscare de business) daca dadeam repede o informatie gen ca cineva mi-ar fi hackuit wordpress-ul la Camerolla… si ca ar fi publicat date false despre clienti ca sa-mi prejudicieze imaginea. Insa am un mare defect ca sunt sincer si am recunoscut din start ca e greseala mea. Si nu-mi pare rau ca am recunoscut aceasta greseala, chit ca-mi voi atrage antipatii din partea multora sau pierderi pe partea de business.

 

Dar ca sa nu ma lungesc cu vorba:

  • informatiile care au fost publicate ieri, pe 18 mai 2018, sunt absolut eronate. Unealta ce o dezvoltasem ieri a fost stearsa si nu o voi mai recrea niciodata.
  • informatiile au fost publice pt aproximativ 2 ore si jumatate, timp in care diverse persoane (mi s-a zis ca “baietii”) au facut screenshoturi sau poze cu telefonul. Din pacate nu stiu cine sunt aceste persoane, ca sa le pot ruga sa stearga acele poze sau macar sa nu le mai imprastie (care oricum contin niste informatii eronate). Cert este insa ca vor mai circula printre noi pt o perioada de timp. Cineva din business mi-a transmis ca un rauvoitor s-ar putea folosi de acele poze pentru a crea prejudicii de imagine sau pt a genera conflicte. In calitate de furnizor al acelor informatii, voi explica celor interesati faptul ca informatia este eronata.
  • IMI CER SCUZE PUBLIC PENTRU GRESEALA CE AM COMIS-O IERI, 18 MAI 2018.

In urma celor intamplate, consimt ca nu voi mai avea astfel de scapari.

 

Cu deosebita stima,

Sebi.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.